Andrey en Daria over Nederland

At the end of every evening course, Koentact hosts a Culture Quiz as part of the eindborrel after the final lesson. This quiz takes place in Café Belcampo (de Hallen). During the latest edition, Andrey won a free Dutch course at Koentact.
Koen had an interview with Andrey and Daria in Dutch, because Andrey and his wife Daria follow our Dutch Challenge 3 course (B1 level) currently. Dus dat moet ze lukken!

Waar komen jullie vandaan en waarom zijn jullie naar Nederland verhuisd?

Daria: Wij zijn allebei geboren in Jekaterinenburg, Rusland, tussen Siberië en Europa in. We hadden elkaar daar nog niet ontmoet. We leerden elkaar pas kennen in een snowboard ressort in Siberië. We werden daar aan elkaar voorgesteld door een vriend. Nu wonen wij in de Baarsjes in Amsterdam, naast het Rembrandtpark.
Andrey: Ik kreeg een baan aangeboden bij Booking.com. Daria had een vriend die ook in Amsterdam woonde en die vond Amsterdam heel leuk. Dus wij besloten om hier naartoe te verhuizen. Nu werk ik bij Miro. Daria deed in 2013 een stage als architect bij de gemeente van Eindhoven. Zij is nu architect bij DROM. Zij ontwerpt gebouwen.


Wat zijn jullie hobby’s?

Daria: ik houd van ontwerpen en tuinieren. Ik heb veel planten in onze tuin op het dak. Met komkommers, tomaten, kruiden, bloemen. Ook droog ik bloemen om met de kleur kleren te kleuren.
Andrey: ik houd van talen leren, niet alleen programmeertalen, maar ook Engels, Tjechisch, Spaans en natuurlijk Nederlands. Ook maak ik ontspannende elektronische muziek en werk ik aan een nieuw concertprogramma met synthesizers.


We zien vaak stelletjes (couples) bij Koentact. Samen Nederlands leren, hoe is dat?

Daria: We hebben twee varianten met samen studeren geprobeerd bij Koentact. Eerst hebben we gevraagd of we in twee verschillende parallelgroepen konden. Dat ging prima, we konden focussen op onszelf, maar toch samen huiswerk maken. Daarna zaten we in dezelfde groep.
Andrey: Het samen in een groep zitten heeft voor- en nadelen. Als wij in dezelfde groep zitten en de docent vraagt: “hoe was je weekend?”, dan hebben we hetzelfde antwoord. Dat is dus een beetje beperkend. Het voordeel is dat we samen huiswerk kunnen doen (en we dan precies bij dezelfde stof zijn).


Wat is jullie tip voor stelletjes die samen Nederlands leren?

Daria: Probeer in een aparte groep te zitten of in dezelfde groep, maar wel apart van elkaar te zitten, dus niet direct naast elkaar. En doe je huiswerk samen!


Andrey, jij won de Kahoot quiz over de Nederlandse quiz aan het einde van de cursus. Het publiek stelde jou toen de vraag: ‘Why are you so obsessed by the Netherlands?’ Wat was je antwoord?

Andrey: Haha! Het was mijn grootste succes in jaren moet ik eerlijk zeggen. Mijn antwoord is dat ik het heel leuk vind om hier te zijn in Nederland. Ik ben geïnteresseerd in hoe Nederland zo mooi en leuk geworden is. Het helpt dat Daria en ik elkaar inspireren, doordat we allebei geïnteresseerd zijn om goed te integreren.
Daria: Ja, we willen leren over de cultuur en vooral geen toeristen zijn. Nederland is ook het belangrijkste land in de wereld van architectuur.
Andrey: We kennen veel mensen die hier al 5-6 jaar wonen maar nog geen Nederlands spreken. Dat vinden we verschrikkelijk. Als ik een week naar het buitenland ga (waar een andere taal gesproken wordt), dan probeer ik de basiswoorden te leren. ‘Dankjewel’, ‘ja’, ‘nee’, ‘mag ik een biertje’. Dus dat is ook mijn tip aan alle andere internationals: start met het leren van de basiswoorden van het Nederlands!